PARAULES 8/40 RAMON FERRANDIS

40 anys d’Artristras

Els Artristras feu 40 anys……….deu n’hi do!!!!

Gairebé els mateixos anys que jo m’he dedicat al fotoperiodisme, en la mateixa època. I amb qui tantes vegades hem coincidit per aquests pobles d’arreu, vosaltres  actuant i jo fotografiant-vos

Amb vosaltres sempre hi he tingut una relació especial, al principi pot ser una mica distant, veníem de mons diferents i éreu tant Hippies...... Però a mesura que us he anat coneixent he descobert que sou una gent collonuda, si collonuda i amb molta empenta creativitat i ganes de treballar. I uns grans Artistes!!  Amb vosaltres he coincidit per feina en multitud d’ocasions i municipis, festes majors, cercaviles , festes de barris, etc. Sempre m’ha fet il·lusió poder-vos fotografiar. Recordo al principi, la Gloria en Quique, en Toni, aquell xicot llarg i prim de qui no recordo el nom, la Jordina, en Carles i la Lola, ai la Lola....com recordo la Lola, de quant m’explicava el viatge a l'Àfrica amb les robes i els colors que hi va descobrir, com em parlava i m’explicava amb passió l’espectacle Pandora, i com ens va deixar tan jove, quant encara no li tocava. Des de fa molts anys el fons de pantalla del meu ordinador es una imatge de Pandora l’espectacle que varen estrenar a la pista numero 1 de la Garriga i que tant me la recorda.

Però 40 anys no son poca cosa, al contrari son molta cosa, de sobte recordo noms d’espectacles com L’Ocell de la Pluja, Homoterm, Medusa, Pandora, La Dona i la Terra,  Pluges d’Estiu,  Els Petits mes Grans, Noctiluca...... i mes que ara no em venen  a la memòria.  Una de les coses que m’ha agradat especialment es quant per feina he hagut d’entrar al vostre taller a on hi fèieu tota la escenografia, el vestuari, els elements de les cercaviles, per les cavalcades, era un moment màgic, una estona inoblidable i fantàstica. A partir de materials que molts pot ser hauríem qualificat de rebuig, en sortien monstres voladors, vestits impossibles, maquines infernals, animals mitològics, mascares de la Commedia dell'Arte..... tot fet a ma de manera artesanal.

No us desitjo pas que dureu encara 40 anys mes, això seria com una maledicció o una condemna, però si que continueu mentre en tingueu ganes i mentre us duri aquesta imaginació i creativitat que porteu a dintre i que un dia o altre algú us haurà de reconèixer de forma mes oficial. Els que us estimem ja fa molts anys que ho fem.

Ja hauria d’anar acabant per que això d’escriure no es el que estic acostumat a fer, i preferiria fer-vos una fotografia o dues o mes...

Moltes gracies per aquests 40 anys  i com dieu els del mon de la Faràndula, Molta Merda Artristras!!!!

La Garriga, dimarts 8 de Juny de 2020 confinats a casa i en  fase 2 per la pandèmia del Covid-19

Ramon Ferrandis (Fotògraf)

Foto: Ramon Ferrandis  /  Espectacle: PANDORA (La Garriga)