PARAULES 13/40 JOAN FONT-COMEDIANTS

40 ANYS D’ “ARTRISTRAS” (Un viatge als quatre punts cardinals)

Complir anys vol dir festejar el pas del temps i commemorar la vida, complir anys vol dir estar vius! (el fotut és no poder-ho celebrar). Així, doncs, alço la copa per desitjar-vos bones festes de quarantena i enhorabona per haver arribat fins aquí regalant-nos emocions, colors, olors, formes, músiques, sorpreses, somnis, viatges, màgia i imaginació. Per molt anys!

Conec a Artristras abans que fossin Artristras, però si que eren ja grans artistes. Els he seguit des del dia que van néixer i puc assegurar que han estat quaranta anys plens de certeses, quaranta anys a la recerca del seu propi llenguatge i aconseguint-ho, fet no gens fàcil en el món de la creació. Reconeixem a Artristras pel que són i pel que fan.

Quina satisfacció quan els nostres camins s’han creuat en diverses ocasions i ens hem reconegut caminant per rutes paral·leles!

Artristras han estat fidels al seu compromís de treballar a l’espai públic i elaborar la seva pròpia litúrgia creant un llenguatge actual apropant el carrer a la gent d’avui o millor al dia de demà. Així, durant tot aquest temps, ens han inundat d’històries fantàstiques, llegendes sobre la força de la natura, animals inventats, quimeres..., i fent-nos reflexionar sobre els mites.

En aquests moments tan difícils, complicats i absurds per a la cultura, el món de la creació, les arts escèniques i encara més per les arts del carrer, sorprèn agradablement que una companyia tan especial i emblemàtica com Artristras celebrin 40 anys de vida. Ens reconforta i ens obre les portes i finestres a seguir creant i a seguir exigint més que mai recolzament públic i privat, més atenció i més presència a la vida social i econòmica del país a les arts del carrer.

Amb aquests primers 40 anys de vida serviu d’exemple a grups i artistes més joves que al mirar-vos descobriran que hem de perseverar, lluitar i fer del carrer la nostra segona casa, crear al carrer és imprescindible, possible i necessari.

Ocupar el carrer per convertir-lo en àgora, espai de plaer i aprenentatge, compartir experiències per avançar plegats, aquest carrer no es regala, s’ha de lluitar. Viure del carrer avui és impossible, reivindicar i lluitar per ocupar artísticament el carrer és un acte heroic.

Artistes-polifacètics

Reconeguts farsants

Tirititeros de carrer per grans i xics

Roda mons

Inter-galàctics

Somia truites irreductibles

Tot terreny

Reconsagradament recomanables

Artesans apoteòsics

Saltimbanquis

JOAN FONT (director-fundador)

Foto: Coloma Moreno  /  Espectacle: PLUGES D'ESTIU (TNC-2008)