PARAULES 31/40 JOAN RAMON GORDO - MILAGROS VALLÈS

Vàrem conèixer els ARTRISTRAS a les acaballes de la dècada dels anys setanta coincidint amb el darrer període d’ENLLAÇ com a promotora d’espectacles. Descobrir ARTRISTRAS va ser tot un luxe i a l’hora una sensació agredolça pel fet que ENLLAÇ entràvem de ple en el procés de deixar la promotora d’espectacles per centrar-nos en el treball associatiu, d’acció sociocultural, amb el que volia dir de no poder aprofundir en aquesta relació. Malgrat el que acabem de dir, des del primer moment va existir una relació de complicitat per la feina que ARTRISTRAS estava realitzant, pels seus projectes i propostes. Eren diferents!

A ENLLAÇ volíem generar eines per potenciar una acció sociocultural, una mobilització popular sobre tot implicant el jovent, amb propostes creatives, novedoses. És en aquest aspecte que ARTRISTRAS encaixava de ple amb la dinàmica i el treball dut a terme en el camp de l’espectacle fins aleshores per ENLLAÇ.

Una de les coses que més ens va frapar era el sentit de troupe que tot plegat respirava. La Glòria, en Quique, la Lola (que malauradament ens va deixar) i en Carles, els seus iniciadors i creadors traspuaven sentit de grup, d’artistes integrals.

El seu treball de carrer, inspirat en la mitologia, la utilització del foc, de l’aigua... mediterraneïtat pura com expressió d’apropiació de l’espai urbà, ens convida a participar, a sentir la cultura popular com una cultura viva.

Va ser ara fa sis anys que vàrem connectar novament amb ARTRISTRAS amb motiu de la celebració del 20è aniversari de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet i cinc anys més tard amb l’acte d’inici de la celebració del 25è aniversari de la mateixa associació ens van tornar a acompanyar. Teníem molt clar que la proposta ARTRISTRAS era una proposta d’èxit, que sintonitzava de ple amb la filosofia de l’entitat. I així va ser.

Quaranta anys no es fan cada dia. Felicitats per la vostra trajectòria i que malgrat totes les vicissituds en pugueu complir força més.

 

Joan-Ramon Gordo i Montraveta/ Milagros Vallès Villanueva (membres de l’Assoc. d’espectadors Teatre del Mercat Vell - Ripollet)

Foto: Robert Ramos / Espectacle: Inauguració i direcció artística del 1er Congrés de Cultura tradicional i popular de Catalunya.